08.07.2024
Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v celkové hodnotě 143 miliard eur! A to jsou čísla, která už stojí za zamyšlení. Pokud bychom se na problematiku plýtvání podívali blíže, pak zjistíme, že průměrný Čech ročně 785 kilo jídla spotřebuje a 200 vyhodí. A velmi podobné jsou informace také od našich slovenských sousedů. Ti jsou osmými největšími „plýtvači“ v rámci Evropské unie. Každý z nich ročně vyhodí 111 kilo jídla.
Paradoxem zůstává, že zhruba každý desátý Evropan si nemůže dovolit kvalitní jídlo a každá čtrnáctá domácnost nemá finance na každodenní konzumaci masa. V Česku tuhle statistiku nejvíce ovlivňují senioři a samoživitelé, kteří musí dost často vyžít s velmi omezeným rozpočtem. Problematiku plýtvání jídlem se snaží řešit legislativa. Ta ovšem upravuje pouze pravidla pro obchodní řetězce. Na domácnosti je krátká. Proto nezbývá, než zvyšovat povědomí o problematice a vzdělávání veřejnosti.
Mezi nejčastěji vyhazované potraviny patří ovoce a zelenina, pečivo a navařené jídlo. Podle průzkumů jídlem nejvíce plýtvají lidé žijící sami. Důvodem je jednoduše to, že nedokážou spotřebovat všechno nakoupené jídlo, nebo ho navaří víc a díky nesprávnému skladování se jídlo dříve nebo později zkazí. A právě (ne)správné skladování může množství vyhozeného jídla značně ovlivnit. Je ale potřeba vědět, jak na něj a zajímat se o vhodné alternativy, které dokážou udržet potraviny čerstvé, chutné a zdravotně nezávadné po dlouhou dobu. Jedním ze způsobů, jak snížit plýtvání potravinami je i vakuování.
Vakuovací dózy Status pomáhají řešit problém s nadměrným plýtváním potravin. Přitom princip, na kterém tito inovativní pomocníci pracují, je nesmírně jednoduchý a intuitivní. Díky vakuovacím dózám a svářečkám na potraviny totiž odsajete vzduch uvnitř nádoby či vakuovacího sáčku čímž zabráníte oxidaci, která podněcuje růst aerobních bakterií nebo hub. Potraviny tak zůstanou čerstvé až čtyřikrát déle, než v případě běžného uložení do chladničky bez vytvoření vakua.
Vakuum ve Status vakuovacích dózách vytvoříte pomocí manuální nebo elektrické pumpy. A protože je nabídka vakuovacích dóz a boxů Status opravdu bohatá, nechybí v ní ani vaku džbán nebo třeba dóza na špagety. Když k tomu připočtete ještě různé velikosti boxů, jejich atraktivní barevné rozlišení a možnost nastavení data uložení do ledničky nebo mrazáku, jen stěží budete hledat spolehlivějšího parťáka, který udrží potraviny déle chutné a čerstvé.
Související produkty