Tip na grilování. Jak správně marinovat maso?

Grilovací sezóna je v plném proudu a vy se nemůžete dočkat, kdy znovu "provětráte" svůj oblíbený gril a předvedete své kulinářské umění? Ať už grilujete klasické maso, zeleninu, připravujete kreativní špízy či chutné ryby, je tu pár věcí, které byste jako správný gurmán měli vědět. Věříme, že vás tyto rady posunou v grilování o několik levelů výše. Pojďme na to!

Marinování ve vakuu

Nakrájet maso, zeleninu či ryby, ochutit a hodit na gril nestačí. Chcete-li mít z grilování opravdu požitek, potřebujete dostat z chutí maximum. Nezanedbávejte proto marinování. Díky marinádě dosáhnete dokonalé souhry chutí, křehkosti marinovaného jídla a zároveň urychlíte přípravu na samotném grilu. Většina lidí si připraví suroviny, které smíchá s marinádou a nechá odstát několik hodin v lednici. My na to však půjdeme jinak. Pokud máte připravenou svou oblíbenou marinádu, vylijte ji do vakuovací dózy spolu se surovinami, které se chystáte marinovat a odsajte všechen vzduch. Můžete použít mechanickou nebo elektrickou vakuovou pumpičkou.

marinování masa ve vakuu

Čas uskladnění v lednici zvolte podle druhu surovin:

  • Vepřové, hovězí, jehněčí: cca 5 hodin
  • Drůbež: 2 hodiny
  • Ryby a zelenina: 30 minut 

Před grilováním nechte marinované suroviny ohřát na pokojovou teplotu. Rozdíl v chuti vás určitě mile překvapí.

Vyzkoušejte triky zkušených kuchařů

1. Předtím, než začnete grilovat se ujistěte, že je váš gril kvalitně "vypálený". Zamezíte tak lepení surovin na rošt.

2. Teplota grilu může být na různých místech jiná a suroviny by se tak nemusely upéct rovnoměrně. Pro zjištění teploty vyzkoušejte položit na gril chléb, což vám pomůže odhalit nerovnoměrně zahřátá místa.

3. Maso na grilu nepropichujte. Ztratilo by potřebnou vlhkost a na stole byste pak mohli mít namísto šťavnatého steaku gumovou podrážku. Do masa můžete přidat kostku ledu, která zajistí potřebnou vlhkost.

4. Plátky citronu pomohou předejít připečení ryb na grilu. Plátky naskládejte na gril a následně na něj ukládejte ryby. Ryby pak nasáknou příjemnou ale jemnou chutí citronu a gastronomický zážitek je na světě.

grilované maso typ jak urychlit marinádu

Řekněte ano ekologii

Grilovačka se vydařila, poslední hosté se pomalu rozprchli a vám na stole zůstaly nedojedené grilované chuťovky. Právě v této chvíli přichází dilema: vyhodit či odložit. Dobrá zpráva je, že vaši dilema už za vás vyřešila slovinská společnost STATUS, která pomáhá minimalizovat plýtvání potravinami. Mezi jejich výrobky patří kromě vakuovacích setů a pomůcek i vakuovací nádoby. Všechny tyto vychytávky se vám budou hodit před i po grilování. Pokud se rozhodnete výsledek vaší grilovačky zavakuovat, jistě vás bude zajímat, jak dlouho vám dané potraviny vydrží čerstvé.

Vakuovací boxy STATUS prodlouží životnost potravin následovně:

  • U masa, ovoce a zeleniny se doba trvanlivosti při použití vakuovacích nádob prodlouží 2- až 5násobně
  • Čerstvě nakrájené uzeniny a salámy vám vydrží celých deset dnů oproti běžným třem
  • Sýry můžete skladovat ne dvanáct, ale až pětadvacet dní
  • Listový salát vydrží velmi málo, vakuovaný ale až osm dní
  • Chléb a pečivo zůstanou čerstvé deset dnů oproti dvěma
  • Trvanlivost vína se prodlouží ze tří na patnáct dní
  • Nesycené nápoje z původních sedmi dnů se vyšplhají na dvacet 

Tak a teď vám už skutečně nic nebrání v zahájení letošní grilovací sezóny s vlastními pravidly. Patřičně si to užijte a dobrou chuť!

Pošlete článek známému