15.08.2024
Taky čas od času podlehnete výrazné slevové akci a nakoupíte chlazené maso, ze kterého hodláte další den připravit oběd nebo večeři pro rodinu? Pak vás pravděpodobně nepříjemně překvapí změna barvy, struktury i pachu masa, ke které může dojít už během 24 hodin. Důvodem může být skutečnost, že maso v době akčního prodeje už nepatřilo mezi nejčerstvější, mnohem častější příčinou je ale špatný způsob skladování.
Pokud si z obchodu chlazené maso přinesete, nenechávejte ho v původním obalu, ale vyjměte ho, důkladně omyjte pod studenou tekoucí vodou, nechte okapat a osušte papírovými utěrkami. Takhle připravené maso následně můžete potřít olejem, případně prosolit nebo posypat bylinkami. Aby v lednici vydrželo čerstvé co nejdéle, je dobré maso zbavit přebytečného vzduchu – tzv. vakuovat. K tomu vám poslouží praktické vakuovací systémy STATUS, které prodlouží trvanlivost čerstvého masa 2–5×!
Problematické mohou být také saláty, ovoce a zelenina, které vydrží v chladničce čerstvé jen několik málo dní. Pokud navíc kupujete chemicky neošetřené kousky ovoce a zeleniny, jejich trvanlivost je ještě kratší. Se zeleninovými nebo ovocnými saláty se ale nemusíte loučit. Stačí vědět, jak je správně do lednice uložit.
I tady vám pomohou praktičtí vakuovací společníci značky STATUS. Protože vzduch způsobuje oxidaci potravin a usnadňuje v nich množení bakterií a plísní, opět bude potřeba se ho zbavit. Použít můžete praktické vakuovací dózy, do kterých ovoce či zeleninu vložíte vcelku (nebo nakrájené), mechanickou, či automatickou pumpičkou odsajete vzduch a uložíte do spodní (nejchladnější) části ledničky. Takto upravené vydrží až 4x déle.
Například klobásy uzené teplým nebo studeným kouřem žádné zvláštní vakuování nepotřebují, protože vydrží poměrně dlouho. Velmi podobně jsou na tom i měkké salámy a výrobky vařené v obalech (např. tlačenky a prejty), které můžeme považovat za jakési polokonzervy, protože jsou uvnitř sterilní a obaleny nepropustnou folií.
Jestliže je ale rozkrájíme nebo si koupíme rovnou uzeniny nakrájené, jejich ochranná vrstva bude porušena a ke slovu by se proto mělo opět dostat vakuování. I tady vám pomohou vakuovací dózy a boxy nebo speciální vakuovací sáčky, díky kterým vydrží salámy a uzeniny v lednici až deset dní. Další výhodou je i to, že nenasají pachy z lednice a zároveň k ostatním potravinám nepustí svou typickou vůni.
Velmi obdobná je situace taky u čerstvých sýrů typu mozzarella, gorgonzola nebo feta, které po rozbalení často inklinují k tomu, že se na jejich povrchu vytváří nežádoucí plíseň. I pro ně proto ve speciální STATUS vakuovací dóze vytvořte odpovídající prostředí, které prodlouží jejich životnost.
Chcete si navařit jídlo na pár dní dopředu? Opět se vám budou hodit vakuovací nádoby a boxy, které jeho čerstvost a trvanlivost prodlouží 3 až 5krát. Dózy si navíc můžete vzít s sebou do práce nebo ven a použít je jako obědové krabičky. Uvařené jídlo si díky nim uchová veškeré chutě a vůně a zároveň se k němu nedostanou nezvaní návštěvníci, kteří by se za běžných okolností postarali o jeho rychlé zkažení. Ve finále tak ušetříte nejen čas, ale především finanční prostředky. Když k tomu všemu připočtete ještě šetrnost vůči životnímu prostředí a přírodě, jen stěží budete hledat spolehlivějšího a ekonomičtějšího společníka.
Související produkty