Vakuování potravin: 5 výhod, které vám usnadní život

Vakuování potravin se stává čím dál častěji skloňovaným tématem. Důvodem není jen hektický životní styl, ale i aktuální rostoucí ceny potravin, které nás nutí přehodnotit nejen způsob, jakým přistupujeme k potravinám, ale také hledat způsoby, jak ušetřit. Proto jsme pro vás sepsali pár výhod vakuování, které vám mohou pomoci zefektivnit vaše stravování.

1. Dokonalý přehled ve stravování

Znáte to. Naplánujete si jídlo na pár dní dopředu, nakoupíte, přijdete domů a všechno to vyložíte do lednice a mrazáku. Do druhého rána již polovina domácnosti netuší, co se v ledničce vlastně nachází, a před další návštěvou obchodu se přistihnete, jak vyhazujete zkažené jídlo z lednice rovnou do koše. Ročně tak vyhodíme přibližně 200 kilogramů potravin. Pokud se v téhle situaci poznáváte, měli byste hledat řešení, jak to zlepšit. Po rady však nemusíte chodit vůbec daleko. Jak mít přehled v tom, co máte uskladněno a co jíte? Odpověď je jednoduchá, vyzkoušejte vakuovací boxy od společnosti Status. Potraviny, ať už uvařené nebo syrové, jednoduše vložíte do vakuovací nádobky, odsajete vzduch a uložíte do chladničky či mrazničky. Některé vakuovací dózy mají barevná víčka, díky kterým se vám v ledničce určitě neztratí. A pro ještě lepší přehled si je můžete označit různými lepícími štítky. Zavakuované potraviny vydrží mnohonásobně déle než v běžných krabičkách s přístupem vzduchu, proto se nemusíte omezovat, když v neděli dostanete chuť na vepřové z pondělí.

vakuove dozy status

2. Elektrická vakuovací pumpa šetří čas i svaly

Každý vakuovací box zmíněný výše má schopnost vakuování. Neděje se to však jen tak samo od sebe. Samotné uzavření víka proto nestačí. Vzduch odsávají dvě malá zařízení a to buď mechanická, nebo elektrická vakuovací pumpa. Obě mají za úkol odsát vzduch z nádoby. Tady je proto potřeba zmínit také velikost nádobek. Zatímco u těch menších, například sada „baby set“, odsajeme vzduch rychle a snadno i pomocí mechanické pumpičky, při větších 2l boxech už raději sáhneme po elektronické. Vzduch je tak odsátý rychleji a bez jakékoliv námahy. Ve chvíli, kdy je jídlo v boxu správně zavakuované, gumová zátka umístěná ve středu víka se "vcucne". Jejím stlačením a povytažením opět pustíte vzduch do boxu a následně jej můžete otevřít.

3. Marinujte jako profík

Pokud milujete grilování nebo se často motáte v kuchyni kolem šťavnatého masíčka, určitě už máte s marinováním nějaké zkušenosti. Jestliže máte připravenou svou oblíbenou marinádu, vylijte ji do vakuovacího sáčku spolu se surovinami, které se chystáte marinovat a odsajte všechen vzduch. V případě potřeby můžete použít i vakuovací dózu na marinování, z nichž odsajete všechen vzduch mechanickou nebo elektrickou vakuovou pumpičkou. Čas uskladnění v chladničce zvolte podle druhu surovin:

  • Vepřové, hovězí, jehněčí: cca 5 hodin
  • Drůbež: 2 hodiny
  • Ryby a zelenina: 30 minut
  • Rozdíl v chuti je neuvěřitelný! 
vakuove boxy status

4. Naplňte, uložte, poznamenejte a zapomeňte

Každá vakuovací dóza, vyrobená společností Status, má na víku umístěný časový indikátor, který si při uskladnění nastavíte na datum expirace. Získáte tak dokonalý přehled o životnosti všech zavakuovaných jídel.

5. Recyklujte a ušetřete

Pokud se rozhodnete využívat vakuování naplno a přejít na tzv. vyšší level, pravděpodobně vás nemine ani svářečka fólií. Ta funguje na principu vakuování potravin do fólií a sáčků. Systém je vhodný pro dlouhodobé uskladnění potravin, což znamená, že v konečném důsledku ušetříte spoustu času, který byste jinak věnovali nákupům, vaření a vymýšlení stále nových jídel.

Pošlete článek známému