26.09.2023
Dnešním článkem pokračujeme v sérii o vakuování – procesu, který umožní uchovat potraviny déle čerstvé a chutné. Ačkoli si vakuovačky a vakuovací systémy řada z nás spojuje spíše s většími restauračními provozy, ve skutečnosti se tihle praktičtí pomocníci stále častěji objevují i v moderních domácnostech, kde šetří čas, ale především peníze. Co všechno vakuovačky umí? Čtěte dál a dozvíte se to!
Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v celkové hodnotě 143 miliard eur. K tomu, abychom tohle obrovské číslo nějakým způsobem snížili, přitom stačí tak málo. Třeba začít nákupy plánovat, nekupovat víc potravin, než dokážeme zpracovat a hlavně potraviny vhodným způsobem zpracovávat a následně je uchovávat. Právě v téhle oblasti dosahují obrovského potenciálu nejrůznější vakuovací dózy nebo vakuovačky značky Laica.
Vakuování představuje účinný způsob, jak udržet potraviny déle chutné a čerstvé. Podle některých zdrojů dokážou moderní vakuovačky prodloužit životnost potravin až desetinásobně!
To se tomuto šikovnému pomocníkovi daří proto, že kromě zatavení potravin do zdravotně nezávadné fólie, z ní odsaje i přebytečný vzduch, který za běžné situace (bez použití vakuovačky) představuje ideální prostředí pro množení nejrůznějších plísní, bakterií a dalších záškodníků, kteří způsobují kažení potravin.
Svářečky fólií LAICA navíc nemusíte využívat pouze k vakuování suchých (těstoviny, pečivo apod.) nebo naopak mokrých potravin (maso, vařená zelenina apod.). Díky několika nastavitelným programům (standard, medium, strong) můžete vakuovat prakticky cokoli, co potřebujete uchovat v ideálním prostředí pro pozdější použití.
Moderní vakuovačky značky Laica disponují jak automatickým, tak manuálním režimem, takže s nimi zvládnou pracovat jak profíci, tak ti, kteří s vakuováním teprve začínají a nemají tolik zkušeností. U řady modelů je taky možno nastavit podtlak odsávání, který zajistí, že zatavený balíček bude mít vždycky ideální vlastnosti. Některé modely jsou dokonce vybaveny speciální hadičkou, která umožní vakuování tekutin.
A jaký je potenciál vakuovaček v moderní domácnosti? Kromě výše uvedeného je využijete třeba taky při mražení potravin, protože ušetříte místo v mrazničce a kromě toho oceníte dokonalý přehled nad uloženými potravinami. Gastronadšenci pak mohou díky vakuovacím systémům LAICA vyzkoušet metodu sous-vide která je určena k přípravě jídla pomalým vařením a při nízké teplotě, díky níž se pak uchová v jídle maximum důležitých živin.
Vakuovačka je ale taky praktickým pomocníkem třeba při marinování masa nebo jiných potravin, které připravujeme na nedělní oběd či večerní grilovačku. Nejen, že balíček masa zatavený v praktické folii v lednici nevyteče, po odsátí vzduchu se v mase roztáhnou póry a marináda se díky tomu lépe rozleží.
Líbil se vám dnešní článek? Příště si představíme malého, ale šikovného vakuovacího pomocníka, kterého snadno připevníte třeba na ledničku, a ještě víc se ponoříme do fascinujícího světa vakuování.